Aage Kvalbein
Mirakler fra den nye verden

13.03.06

Sødmefylte, lidenskapelige og fyrige musikkstykker og viner fra Chile, Argentina og California.

Den fjerde platen i Aage Kvalbein og Kirkelig Kulturverksteds ”mirakel-serie” er knyttet til musikk og vin fra Nord – og Sør Amerika og har som de tre foregående sitt utgangspunkt i sammenhengen mellom musikk, vin, landskap, jord og miljø.

Mirakler fra ”den nye verden” tar for seg musikk som er komponert på det amerikanske kontinentet; både i Argentina, Chile, Brasil og California. Hvert av de utvalgte musikkstykkene er satt sammen med en vin som tilsvarer i stemning. De fleste vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet, og alle er listet opp på omslaget.

Foruten Aage Kvalbein på Cello medvirker Jørn Fossheim på Klaver, Mauricio Vicencio (Ecuador) på fløyter, gitar og charrango og Carlos Corrales (Argentina) på bandoneon.

Innspillingen fant sted i Maipo i Chile i januar i år. Produsent er Erik Hillestad, og lyden er ved Alf Christian Hvidsteen.

Mirakelserien - en suksess!
Både Franske- Italienske og Spanske Mirakler har fått stor popularitet både blant publikum og kritikere og det viser også de gode salgstallene med henholdsvis 15.000, 16.500 og 9.000 enheter solgt. Kombinasjonen av kjente musikalske perler og harmonerende viner har vist seg som et levedyktig konsept, og det er ikke minst godt egnet og ettertraktet som gaveprodukt.

Musikk og vin fra Den Nye Verden
De som for mange hundre år siden utvandret fra Spania, Portugal, Frankrike og Italia til ”Den nye verden” på den andre siden av Atlanterhavet tok med seg sine kunnskaper om hvordan man foredler druer til vin. Noen steder fant man særdeles gode forhold for å frembringe de største mirakler innen denne kunsten.

”Miraklenes Dal” strekker seg på langs av Chile, midt i landet mellom Stillehavet og Andesfjellene. Her samler de mange elvene som bringer iskaldt vann fra Andesfjellene seg til store floder. Grunnvannet holder en lav temperatur, men klimaet er hett om sommeren. I møtet mellom det kalde vannet og den brennende sola skapes druer som utvikler et uvanlig tykt skall, og derfor gir en kraftig smak. Det samme fenomenet finner vi i Mendoza, Argentinas berømte vindistrikt på den andre siden av Andes.

Musikken i disse landene er også preget av voldsomme skiftinger og lidenskaper. Det er som om menneskesinnet har fått et avtrykk av de veldige kontrastene i naturen, og vi finner det igjen i litteratur og malekunst.

I ”Den gylne stat” California i USA har sansen for det sødmefylte fått dominere så vel musikk som vin. Den nordamerikanske vestkystkulturen har fått en enorm påvirkningskraft på mennesker over hele verden med sine fortryllende og sentimentale filmer og evne til å formidle historier. Men påvirkningen gjør seg også gjeldende innen musikk.

Musikken i Syd- og Nord-Amerika er preget av et møte mellom det europeiske, klassiske og strømninger fra Afrika og fra det opprinnelige, indianske. I gnisningsflatene mellom alle disse tradisjonene har noen av moderne musikkhistories største mirakler oppstått. At disse landene er slike kulturelle smeltedigler reflekteres også i en rik flora av smak og viner, som et speilblide av kontrastene i det dramatiske landskapet langs den lange fjellkjeden fra Rocky Mountains i Nord til Ildlandet i sør

www.kjentfolk.no/musikere/kvalbein/